Gdy nasza pociecha zachowuje się w niepożądany sposób, nie chodzi tylko o to, że jest niegrzeczna — chociaż czasami może się tak wydawać. Dziecko jest małym człowiekiem, istotą o wysoce złożonych reakcjach emocjonalnych oraz psychologicznych i fizjologicznych potrzebach. Często zapominamy, że złe zachowanie dziecka miewa swoje przyczyny — mniej lub bardziej złożone.Warto na przykład przyjrzeć się diecie malucha.
Dzieci są szczególnie podatne na działanie dodatków spożywczych, bo ich ciała i mózgi są niedojrzałe. Niektóre dodatki obniżają poziom dopaminy i noradrenaliny w mózgu, co wywołuje w efekcie nadpobudliwość.
Wpływ dodatków spożywczych na zachowanie dziecka
Należy uważać na
E102 (cukier, ciasteczka, niektóre konserwowane groszki) — nadpobudliwość, astma, wypryski
E104 (cukierki, niektóre wędzone ryby, pikle) — nadpobudliwość, astma, wypryski
E110 (cukierki, napoje, słodycze) — dyskomfort przewodu pokarmowego, alergia, nowotwory
E122 (cukierki, ciasteczka, żelki) — alergia, nietolerancja pokarmowe, jest rakotwórczy
E127 (niektóre słodycze) — zaburzenia koncentracji i zachowania (np. ADHD)
E129 (napoje orzeźwiające, kiełbasy koktajlowe) — nadwrażliwość
E150 (napoje bezalkoholowe i czipsy)
E210-219 (niektóre napoje, dżemy, wyroby piekarnicze, dressingi do sałatek) — związek z astmą i dziecięcą nadpobudliwością
E249-252 (niektóre wędliny i sery) — powodują bóle głowy; są rakotwórcze
Słodziki (w niektórych napojach i słodkich produktach) — powodują nadpobudliwość, jak i agresję.
Podobnie działają: kwas benzoesowy, benzoesan sodu, pirosiarczyn sodu, dwutlenek siarki, wanilina.
Wyeliminowanie tych substancji z diety może poprawić stan dziecka i jego zachowanie.
Dodatki spożywcze w przetworzonej żywności, np. ciasteczkach, słodyczach i napojach, mogą powodować u dziecka zmianę nastroju, są też często przyczyną złego zachowania.
Jeżeli dzieci spożywają systematycznie powyższe dodatki żywnościowe, można zauważyć u nich nadczynność psychoruchową, impulsywność, wzrost zachowań agresywnych bądź nieuważne zachowania.
Dieta dzieci powinna zostać wzbogacona o: kwasy omega-3 i omega-6, EPA, DHA (jeden z kwasów tłuszczowych Omega-3), jod, żelazo, magnez i cynk.
Niski poziom DHA powiązano na podstawie badań z napadami złości, problemami ze snem, problemami z zachowaniem, problemami z nauką.
Więcej o umiejętności koncentracji - tutaj.
Więcej informacji:
M. Sunderland, Mądrzy rodzice, Świat książki,
Warszawa 2012.
Wyniki badań z: Dzieci są ważne
http://oczymlekarze.pl/zdrowy-styl-zycia/zdrowe-dziecko/1738-nadpobudliwosc-z-jedzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz