Dodatki spożywcze – wpływ na zachowanie dziecka


Gdy nasza pociecha zachowuje się w niepożądany sposób, nie chodzi tylko o to, że jest niegrzeczna — chociaż czasami może się tak wydawać. Dziecko jest małym człowiekiem, istotą o wysoce złożonych reakcjach emocjonalnych oraz psychologicznych i fizjologicznych potrzebach. Często zapominamy, że złe zachowanie dziecka miewa swoje przyczyny — mniej lub bardziej złożone.Warto na przykład przyjrzeć się diecie malucha.

Dzieci są szczególnie podatne na działanie dodatków spożywczych, bo ich ciała i mózgi są niedojrzałe. Niektóre dodatki obniżają poziom dopaminy i noradrenaliny w mózgu, co wywołuje w efekcie nadpobudliwość.

Wpływ dodatków spożywczych na zachowanie dziecka

Należy uważać na

E102 (cukier, ciasteczka, niektóre konserwowane groszki) — nadpobudliwość, astma, wypryski

E104 (cukierki, niektóre wędzone ryby, pikle) — nadpobudliwość, astma, wypryski

E110 (cukierki, napoje, słodycze) — dyskomfort przewodu pokarmowego, alergia, nowotwory

E122 (cukierki, ciasteczka, żelki) — alergia, nietolerancja pokarmowe, jest rakotwórczy

E127 (niektóre słodycze) — zaburzenia koncentracji i zachowania (np. ADHD)

E129 (napoje orzeźwiające, kiełbasy koktajlowe) — nadwrażliwość

E150 (napoje bezalkoholowe i czipsy)

E210-219 (niektóre napoje, dżemy, wyroby piekarnicze, dressingi do sałatek) — związek z astmą i dziecięcą nadpobudliwością

E249-252 (niektóre wędliny i sery) — powodują bóle głowy; są rakotwórcze

Słodziki (w niektórych napojach i słodkich produktach) — powodują nadpobudliwość, jak i agresję.

Podobnie działają: kwas benzoesowy, benzoesan sodu, pirosiarczyn sodu, dwutlenek siarki, wanilina.

 

Wyeliminowanie tych substancji z diety może poprawić stan dziecka i jego zachowanie.

 

Dodatki spożywcze w przetworzonej żywności, np. ciasteczkach, słodyczach i napojach, mogą powodować u dziecka zmianę nastroju, są też często przyczyną złego zachowania.

Jeżeli dzieci spożywają systematycznie powyższe dodatki żywnościowe, można zauważyć u nich nadczynność psychoruchową, impulsywność, wzrost zachowań agresywnych bądź nieuważne zachowania.

 

 

Dieta dzieci powinna zostać wzbogacona o: kwasy omega-3 i omega-6, EPA, DHA (jeden z kwasów tłuszczowych Omega-3), jod, żelazo, magnez i cynk.

Niski poziom DHA powiązano na podstawie badań z napadami złości, problemami ze snem, problemami z zachowaniem, problemami z nauką.

 

Więcej o umiejętności koncentracji - tutaj.

 


Więcej informacji:

M. Sunderland, Mądrzy rodzice, Świat książki, Warszawa 2012.
Wyniki badań z: Dzieci są ważne
http://oczymlekarze.pl/zdrowy-styl-zycia/zdrowe-dziecko/1738-nadpobudliwosc-z-jedzenia.

Komentarze